LFB
Gustave Eiffel Francia Óvoda Általános Iskola és Gimnázium

Az 5. A-sok Haikuinak nyomában

A könyvtárban és a Fórumon 2019. június 13-án 10h40-kor nyílik meg a kiállítás

amely betekintést ad az 5. A-sok Haikuval kapcsolatos munkájába, a versek megírásától a képek kiválasztásán át a vászontáskák elkészítéséig.

Haïku : a világ legrövidebb verse

Rövid japán versforma (3 sor / összesen 17 szótag, 3 részre osztva  5-7-5-ös felbontásban)

  • Az osztály Haikukat költött (minden diák 1-et), az Évszakok illetve a Természet témájában az általuk készített  fényképek (Haishák) hangulatát aláfestve: színek, évszakok, éghajlat, állatok (a Természet: az Én földrajzom). Majd miután elkészültek a haikukkal, egy festéksablon technikával készült rajzzal (Haiga) illusztrálták.
  • Egy « HAIKU» dosszié összeállítása, ami végigviszi a «Haikuk» kapcsán az év során végzett munkát és amit tovább gazdagít a könytár által leadott órák anyaga: a japán költészet története, a Haiku szabályai és filozófiája, a japán metszet története, Kvízkérdések a japán civilizációról és kultúráról. A fentieket, a mai Japánról és az Évszakokról tartott előadásokkal kibővített földrajzórák egészítették ki.
  • Publisher-en történt szerkesztést követően e Haikukat és Haigákat vászontáskákra nyomtatva az év végén minden diák megkapja.

Kapcsolódó tartalmak