LFB
Gustave Eiffel Francia Óvoda Általános Iskola és Gimnázium

Felső tagozat és gimnázium

 

Az LFGEB felső tagozata és gimnáziuma kaput nyit a felsőoktatás felé

A cél az érettségi

A francia oktatási rendszerben a felső tagozat és gimnázium célja a kritikai gondolkodás, az elemzés, érvelés, és összefoglalás képességének fejlesztése. Fő feladat a diákok felkészít ésea felső tagozatot lezáró brevet vizsgára és az egész világon elismert érettségi vizsgára.

Oktatás « francia módra »

A Budapesti Francia Iskolában (LFGEB) folyó oktatás szigorúan követi a Francia Oktatási Minisztérium hivatalos tantervét. Ezt egészítik ki a magyar diákok számára nyújtott speciális órák, amelyek lehetővé teszik, hogy kapcsolatban maradjanak a magyar rendszerrel, és amennyiben úgy kívánják, az érettségi után Magyarországon folytathassák tanulmányaikat.

A pályaválasztás elősegítése

A személyes pályaválasztási terv lehetővé teszi, hogy a diákok elérhessék a családjukkal együtt kitűzött célokat. Francia, magyar és külföldi pályaválasztási tanácsadók segítik a felső tagozatosokat és gimnazistákat a tanulmányaik során (szakmai gyakorlatok, pályaválasztási fórum…).

Progresszív struktúra

Az oktatás e középső szakasza a felső tagozatból (4 év) és a gimnáziumból (3 év) áll.

A felső tagozatos évek…

A 6. évfolyamon (11 éves kor/6. évfolyam a magyar rendszerben) megerősítjük az alsó tagozat alatt megszerzett tudást, és különböző tanulási módszereket ismertetünk meg a diákokkal.

Az 5. évfolyamon (12 éves kor/7. évfolyam a magyar rendszerben) és a 4. évfolyamon (13 éves kor/8. évfolyam a magyar rendszerben) elmélyítjük a különböző kompetenciákat, a diákok elkezdhetnek tanulni egy 3. idegen nyelvet (német vagy spanyol), emellett latint is tanulhatnak. 

A 3. évfolyamon (14 éves kor/9. évfolyam a magyar rendszerben) előkészítjük a diákokat a brevet vizsgára és választhatnak a különböző típusú szakközépiskolák, gimnáziumok között.

A gimnázium…

A 2. évfolyamon (15 éves kor/10. osztály a magyar rendszerben) általános ismeretek, nyelvek oktatásával foglalkozunk, illetve a diákok megismerhetnek új tantárgyakat : SES (közgazdasági-, és társadalomtudományok), MPS (természettudományos módszerek), L&S (irodalom és társadalom).  A tanév végén a diákok szakirányt választanak : irodalmi és nyelvi (L), közgazdasági és társadalomtudományi (ES) vagy természettudományos (S).

Az 1. évfolyam és az utolsó évfolyam (16 és 17 éves kor/11. és 12. évfolyam a magyar rendszerben) a pályaválasztás ciklusa : elmélyítik ismereteiket az adott szakirányon, kiválasztják, milyen irányban szeretnének továbbtanulni és felkészülnek erre.

Az elmúlt években diákjaink 100%-a sikeres érettségi vizsgát tett, és tanult tovább Franciaországban vagy Magyarországon (a francia érettségi vizsgát 1993 óta elismerik a magyar hatóságok, lehetővé téve a továbbtanulást magyar felsőoktatási intézményekben), vagy akár Nagy Britanniában, Kanadában, az Egyesült Államokban…