A 6C-sek a budapesti Műcsarnokban!

«Egyszer volt, sokszor volt» című kiállítás, a bibliai történetek Frédéric Boyer szövegein és Serge Bloch illusztrációin keresztül elevenednek meg

Ezen a 2019. november 29-i pénteken, pár nappal az első hó előtt, a 6. C osztály rohammal foglalta el a Hősök terét és a kortárs művészeti galériát, a Műcsarnokot.

Nemcsak abban a szerencsében volt részük, hogy a 2016 óta Franciaországot és Európát bejárt kiállítást megtekinthették, hanem abban is, hogy e képes-szöveges kulturális eposz felfedezését az író és kiadó Frédéric Boyer személyes vezetésével tehették meg, aki egyúttal a szövegek szerzője is volt.

Együtt szörföltek a mítoszok hullámain, követve a költői felhangú, néhol humorral fűszerezett játékos animációk által kijelölt útvonalat. A kultúráinkban közös ismeretek apró buborékai, mint megannyi felfüggesztett hógolyó, oly letisztult és tömör a rajz, közérthető és didaktikus a szöveg. Valós történetátvitel, melyek egyúttal a történelmünket is alkották.

Frédéric Boyer, egy született pedagógus tehetségével tudta fölkelteni érdeklődésüket és kíváncsiságukat e mindenkihez szóló ̶ legyenek hívők vagy nem hívők ̶- szövegek iránt, melyekben a felvetett nagy egzisztenciális kérdések ma is ugyanúgy aktuálisak.

A diákok értékelték ezt a szimpatikus eszmecserét és egyesek a kiállított szövegeinek magyar fordításából szimultán tolmácsolással kísért dallamos felolvasással jutalmazták a szerzőt. Egy, nagy boldogságot jelentő, egy váratlan röpke pillanat állj erejéig egy pillanatra majdhogynem szerepet cseréltek. Köszönetképpen egy éppoly váratlan dedikációosztogatás következett s ezeket, mint értékes trófeákat hoztak haza magukkal emlékbe.

Még egyszer köszönet Boyer úrnak, hogy rendelkezésünkre állt és köszönet a diákoknak, hogy képesek voltak fölvenni a kesztyűt!

Félicie de Gérando

LFGEB / CDI

*Fotók: Műcsarnok / LFGEB CDI