A balatonboglári francia katonatábor emlékünnepsége

2024. május 23-án iskolánk abban a megtiszteltetésben részesült, hogy emlékünnepséget rendezhetett a balatonboglári francia katonatáborról. Ez az esemény különleges alkalom volt arra, hogy megünnepeljük és erősítsük a francia-magyar barátság kötelékeit.

Ezen az emlékezetes eseményen dr. Müller Viktória – a sárborgárdi Petőfi Sándor Gimnázium igazgatóhelyettese és francia szakos tanár – előadást tartott tanulóinknak ennek a különleges tábornak a történetéről.

Örömünkre szolgált, hogy rangos vendégeket üdvözölhettünk, nevezetesen Laurent Hallier urat, André Hallier ezredes fiát, aki francia katonai attasé volt Magyarországon 1942-1945 között; Claire Legras asszonyt, Franciaország magyarországi nagykövetét; Mészáros Miklós urat, Balatonboglár polgármesterét; Boros István urat, a „Le Souvenir français” képviselőjét, akik megosztották ismereteiket, emlékeiket, válaszoltak a diákok kérdéseire, gazdagítva ezzel erről a történelmi korszakról alkotott ismereteiket.

Az előadás után emléktáblát avattunk a francia katonák és a balatonboglári tábor 1942-1944. közötti története előtt tisztelegve. Ez a tábla állandó emlékeztetőül fog szolgálni a két nemzet közötti tartós barátságra. A sárbogárdi gimnázium diákjai először találkoztak középiskolás tanulóinkkal, ezzel megnyitva az utat a két intézmény között.

A táblaavató ünnepség fényét emelte, hogy zeneiskolánk tanárai eljátszották a két ország Himnuszát egy fuvola-tangóharmonika-zongora alkotta együttesben.