Találkozás Claire Hunyadival, a Les Tributaires c. regény írónőjével

2022. május 22-én, a BUdapesti Francia Iskola 10A (2ndeA) osztály diákjai interjút készíthettek Bisame Corvinnal, valódi nevén Claire Hunyadival, aki a Les Tributaires c. történelmi regényfolyam egyik írónője.

ClaireHunyadi és ikertestvére regényükön keresztül mesélik el családjuk és a második világháborús utazásuk hihetetlen történetét, különös tekintettel a jelenlegi Hunyadi családra.

Röviden:

“Folyókon alászálló regény!”

A nácik által lelőtt burgundi kommunista, a szülőhazájából Algériából elüldözött “Pied-noir”, a Waffen SS-ben “önmaga ellen” harcoló elzászi katona, egy a nagy visszhangot vert Paul Touvier perben érintett matematikus, a sztálinizmus elől menekülő fiatal budapesti diák, és egy tűzrőlpattant magyar, aki dupla vagy semmit játszik a sorsával.

https://www.bisame-corvin.com/les-tributaires

Miért a Bisame Corvin álnevet választotta?

Az írónő elmondása szerint a Bisame elzászi nyelven azt jelenti: mind együtt. A Corvin-nal kapcsolatban pedig így akarták eltitkolni a család valódi nevét.

Hunyadi Claire iskolás évei alatt nagyon tehetséges volt az írásban. Ez arra késztethette volna, hogy irodalmi, pedagógiai vagy újságírói karriert folytasson. Miután hallott a budapesti zsidók a Duna-parton található cipőinek megrongálásáról , úgy gondolta, hogy családja története túlságosan hihetetlen ahhoz, hogy ne beszéljünk róla. Ezért úgy döntött, hogy három fivérével és nővérével együtt készíti el ezt a könyvet, de végül csak Anne nővérével írták meg. Bisame Corvin az információinak igazolása érdekében igazi kutatómunkát végzett, történészekkel találkozott, térképekkel, telefonhívásokkal ellenőrizte az információkat… Végül, 2 évnyi írás és öröm után, a Bisame Corvin által írt Les Tributaires című könyv 2021 novemberében jelent meg Franciaországban.

Az írónő elbeszélését hallgatva azonnal észrevesszük, hogy egy olyan személyről van szó, aki szenvedélyesen szereti azt, amit csinál. Irodalmi tanulmányai, franciatanári és újságírói tapasztalatai megkönnyítik számára, hogy családja történetét elmesélje, mint a folyókat, amelyek a könyvét alkotják, és mindig megpróbál tanítani is valamit. Valójában nem lenne túlzás ezt a regényt aranybányának minősíteni. De ne feledjetek egy dolgot: „Mindannyian mellékfolyók vagytok.”(Claire Hunyadi )

Ajánljuk Önöknek, hogy olvassák el a könyvet, és aztán osszák meg véleményüket a www.bisame-corvin.com oldalon!

Juliette CRESKENS, Lola MAY, Tamas MARTON, Benedek KAJDI és Mattheo YANG, 10. évfolyamos diákok

SAMSUNG CSC

Fényképek: Tamas MARTON